Taktilis útburkolati jelek 2018-07-07T06:20:30+02:00

Taktilis útburkolati jelek

Vakok és gyengénlátók biztonságos közlekedésének segítésére az útburkolatba beépíthető vagy abban utólag elhelyezhető, cipőben is jól érzékelhető, tapintható (taktilis) jelzéseket használunk. Ezeket a vezető és figyelmeztető jelzéseket együttesen sávokban, rendszerben alkalmazzuk.
Elvárás, hogy a jelzősávok színevakvezető a burkolat színétől kis mértékben eltérő, a gyengénlátók számára is jól látható legyen!
Az utólag a burkolatra építhető egyes elemek anyaguk szerint lehetnek rozsdamentes acélból vagy műanyagból. Helyezésük a burkolatba készített furatokba ragasztással történik.
Új burkolat építésénél a burkolatba beleépíthető, kész sáv elemeket célszerű alkalmazni. Anyaguk lehet a burkolattal azonos anyagú, egyedi gyártású természetes kő vagy előre gyártott cement alapú térburkolat.
Az Inventive Trading Kft díszburkolatokba beépíthető gránit anyagú, egyedi megmunkálású taktilis burkolólapokat és utólag helyezhető rozsdamentes vagy műanyag elemeket is forgalmaz.

A vezetősáv a kültérben a burkolat szintjétől számított 3-5 mm, beltérben 2-3 mm magasságú, 30-40 mm szélességű a haladás irányában párhuzamosan minimum 4 sorban futó, felületén bordázott, csíkszerű elemekből áll.

A figyelmeztető, irányváltást vagy fordulót jelző sáv 25-45 mm átmérőjű, pontszerű a vezető elem magasságával megegyező elemekből áll.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által elfogadott és elvárt rozsdamentes vezetősáv elem (borda/piskóta) 280x35x3 mm méretű, 3 db hegesztett rögzítő szára van; egy db rozsdamentes figyelmeztető sáv elem (szegecs/gomb/bütyök/pogácsa) pedig 35 mm átmérőjű, 4,5-5 mm magas, egy db hegesztett szára van.
Beltérre rögzítő szár nélkül vagy akár öntapadós hátoldallal is elérhetőek ezen termékek.
Anyaguk 316L rozsdamentes acél, csúszásmentességük R11-R13, felületük matt fényű, barázdált kiképzésű (lásd alábbi fotókon). 

diamond tactile itemstainless steel tactile indicator

 

 

 

fém vakvezető taktiliscsíkozott rozsdamentes acél vakvezetőkgyémánt felületű rozsdamentes vakvezetőkrozsdamentes figyelmeztető elemekbeltéri rozsdamentes vakvezetőréz vakvezetőkműanyag vakvezetőkműanyag vakvezetőkö vakvezetökö vakvezetőkö vakvezetőkö vakvezetőeuropai granit vakvezetöfovam vak 700kő vakvezetö